Vier briljante datingtips (afkomstig van fakers)

Crimineel

Een paar jaar geleden publiceerde de NOS een uitgebreid onderzoek over nepdatingsites. Journalist Joost Schellevis onthulde onder meer gedetailleerde instructies bestemd voor medewerkers van deze websites. De documenten geven een ontluisterend en uniek inkijkje in hun operatie. Maar ze blijken ook erg leerzaam voor eerlijke daters. Daarom, met dank aan de oplichters: vier briljante datingtips.

Door Chris Algra

(Maar eerst even dit. Ik hoop dat het duidelijk is, maar SamenChristen doet niet mee aan dergelijke misselijkmakende activiteiten. We verafschuwen het, temeer omdat het eerlijke datingsites een slechte naam bezorgt. Helaas is deze vorm van oplichting niet nieuw. Ruim 16 jaar geleden stuitten we voor het eerst op een nepdatingsite: een website gevuld met nepprofielen, beheerd door medewerkers, met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen aan singles – die denken met een andere single te chatten.)

1. Stuur uitgebreide mailtjes

Bij nepdatingsites betaal je per verstuurd bericht. In zo’n geval zijn je berichtjes langer dan ‘Hoi, leuk profiel’. Dus krijgen de medewerkers opdracht om uitgebreide mails te sturen: “Bedenk dat klanten aannemen dat je zelf ook betaalt voor het sturen van berichten en dus geen hele korte berichten verwachten”. Maar het is natuurlijk ook leuk om lange berichten te sturen en te ontvangen. Het maakt het contact persoonlijker als je iets meer over jezelf vertelt, en oprechte interesse in de ander toont.  Hiermee laat je zien dat je moeite gedaan hebt, en dus oprechte interesse hebt.

2. Vraag niet naar de bekende weg

Operators van nepdatingprofielen werken in ploegendienst. Het is dus heel normaal dat de conversatie met een slachtoffer door verschillende medewerkers wordt onderhouden. Volgens de NOS worden er daarom nauwkeurige logboeken bijgehouden. Ook hebben ze het profiel van het slachtoffer altijd paraat, om te voorkomen dat de medewerkers in herhaling vallen. Immers, dat zou slordig en onpersoonlijk zijn, nietwaar? Voorkom zo’n uitglijder en neem rustig de tijd om iemands profiel te lezen — haak in op wat je daar leest. En lees regelmatig terug waar jullie het eerder over gesproken hebben.

3. Ga niet te snel

Nepprofielen proberen een band met het slachtoffer op te bouwen, maar de medewerkers krijgen de instructie om dat niet te snel te doen. “Niemand begint met het aanspreken van een onbekende met ‘schatje’, dit (…) is iets wat je pas doet als je een band met iemand hebt opgebouwd.” En ze hebben natuurlijk helemaal gelijk. Echter, helaas beginnen sommige singles – met name mannen – regelmatig hun eerste mailtje met ‘Hee schatje’. In veel gevallen leidt zo’n mailtje tot irritatie en achterdocht. Het werkt dus averechts.

4. Sluit je mail af met een vraag

Medewerkers krijgen opdracht mail altijd te beantwoorden. Logisch, want hun taak is het nepcontact in stand te houden en zo extra geld aan hun slachtoffers te verdienen. Helaas krijg je op echte datingsites lang niet altijd antwoord, je hebt het ongetwijfeld zelf ook meegemaakt. Geef daarom zelf het goede voorbeeld, en stuur altijd een berichtje terug. Maar hoe kun je nu je eigen kansen op een antwoord vergroten? Nepdatingsites hebben daar een trucje voor, dat jij ook kunt toepassen: sluit je bericht af met een vraag. Hierdoor hou je de conversatie in stand, en geef je de ander een goede reden om je terug te mailen.


Chris Algra is initiatiefnemer van christelijke datingsite SamenChristen.

Foto: Luis Villasmil

Geef een reactie